viernes, 20 de enero de 2012

Fumar mata i al cinema més

La darrera pel.lícula que he vist la darrera versió de Los hombres que no amaban a las mujeres em va agradar, tot i que tota l’estona em molestava un gest que els dos protagonistes feien en cada seqüència: encendre una cigarreta…
Començo a estar cansada d’aquestes pel·lícules en que tothom fuma, i fuma …
Segur que la majoria de directors de cinema diran que és un recurs necessari per donar força als personatges o per "emboirà" a l’espectador
Però realment cal? Avui a l’any 2011? Quan sabem com és de perjudicial el tabac, quan conèixem les estratègies de la indústria tabaquera per captar als adolescent, el seu principal "target," perquè s’inicín en l’hàbit de fumar..quan més joves millor! Les tabaqueres saben el poder addictiu del tabac i per tant garanteixen el negoci. Perquè també saben que a mesura que el tabac va causant baixes, en els amics, familiar, i en les pròpies limitacions personals la gent deixa de fumar o  almenys ho intenta..
La mortalitat global relacionada amb el tabac a Catalunya  l’any 2006 (dades més recent publicades a la web del Departament de Salut) va ser de 8.673 persones mortes, un 15,5%  del total  de la mortalitat. En homes un 20% i en dones en aquell moment un 6%. Tots els professionals de la salut sabem que la xifra de la mortalitat en malalties relacionades amb el tabac, en dones anirà creixent, perquè elles es van incorporar al món del cigarret fa menys temps, gràcies entre altres raons, al món cinematogràfic per ser una mica com la Lauren Bacall, i també com a símbol d'una alliberament.. en que fumar ens posava al mateix nivell que els homes.

Si voleu dades més recent xafardejeu Salut en Xifres ( darrera actualització 2009) no esta desglossat per causes relacionades amb el tabac, però si podreu veure informació interessant sobre la salut al nostre país.

No hem d'oblidar però que la LLei de 42/210de 30 de desembre de 2010, no va entrar en vigor fins el dia 2 de gener del 2011, l'objectiu de la qual és aconseguir que el nombre de fumadors disminueixi dia a dia, i que ara per ara les dades no estan publicades a la web del Departament, però esperem que hagin millorat en quant al consum de tabac

Tot i així els cineastes continuen fent que personatges tant carismàtics com podria ser el detectiu periodista de la saga Millenium, l'actor Daniel Craig no pari d’encendre cigarretes durant tot a la pel·lícula! I no diguem la protagonista femenina, Lisbeth Salander, el personatge que el broda Rooney Mara. Que hauria passat si en lloc de fumar hagués mastegat xiclet? No ens hauria semblat tant interessant... Doncs sembla que no.
Crec que seria bo que de la mateixa manera que ja ens hem acostumat a que no és pugui fumar en espais públics tancats, també comencéssim avançar en el camí de reivindicar que no fumar et fa igual d’interessant que fumar, és més fas més bona olor i els petons tenen millor gust.
Austràlia esta prohibit fumar a les platges perquè es consideren parcs naturals i espais públics, jo no demano tant ,però si que no acceptem com a normal les cigarretes cinematogràfiques, per cert si busqueu a Google imatges de la pel.lícula no hi ha ni un sol fotograma de cap personatge amb una cigarreta ... 

Fins als anys 70 podia semblar interessant que els actors fumessin, però al primer episodi de la sèrie Mad Men ja explica els perills del tabac. I veus  que com a bons publicistes que són aconseguixen donar-li la volta perquè el seu client, continuí venent ...i ells continuen fumant tota la sèrie.

Però al principis del segle XXI ja no! Perquè sabem que fumar mata, i ho sabem tots: escriptors, guionistes, directors, i sobretot espectadors!

No hay comentarios:

Publicar un comentario